Björknäs vid Lindalssundet. Årtal 1890–1899. Fotograf? Okänd. Kvinnorna? Okända. Barnen? Också okända. Vilka var de?

Identifiera historiens okända ansikten

Datum:

Tid:

Plats: Stadsmuseet, hörsalen plan 2

Pris: Gratis

I stadens fotosamlingar finns mängder av gamla porträtt. Men vilka föreställer de egentligen? Kom och hjälp oss att tyda bilderna och bli en del av vårt stora forskningsprojekt!

I projektet ”Stadens ansikten” jobbar vi med att identifiera människor på historiska porträttfoton och knyta dem samman med en livsberättelse i Rotemansarkivet. Till hjälp har vi både AI och det mänskliga ögat. Men vi behöver bli fler som är med och spanar!

Vi träffas och går igenom Stockholmspolisens fotografier och porträttfoton som hittills digitaliserats i projektet. Tillsammans hjälps vi åt att identifiera personer, kläder, frisyrer och föremål. Vi rör oss kring sekelskiftet 1900. Här får du se och höra hur det går till och även prova på att låta historien hitta hem igen.

Vi bjuder på fika.

I samarbete med Stadsarkivet.

Gratis

Ingen föranmälan eller platsbokning.

Tillgänglighet

Lokalen är utrustad med hörslinga. Det går bra att delta med rullstol och barnvagn.

Stadens ansikten

I projektet ”Stadens ansikten. Visuell kultur och social struktur i Stockholm 1880–1930” kopplas historiska fotografiska porträtt samman med historisk-biografiska data på sätt som bryter ny mark inom flera forskningsfält.

Rotemansarkivet

I Rotemansarkivet i Stockholms stad (1878–1926) kan du hitta många detaljer kring en människas liv.