Berättelsen om Ellen Lagergren

Datum:

Tid:

Plats: Skarpnäcks kulturhus, Skarpnäcks allé 25

Berättelsen om Ellen Lagergren är en musikalisk motorcykelresa i mellankrigstid i fotspåren på en folkmusikinsamlare.

Berättarföreställning om Ellen Lagergren, spelman och estradör, som på motorcykel for runt på 1930-talet och samlade in en låtskatt från Västmanland. Framförs här på nyckelharpor, fiol och sång.

Året är 1930 och det är Ellen Lagergren (1882–1966) vid ratten som tar oss runt för att besöka och lära känna några spelmän och kvinnor i bygden. Ellen var spelman och estradör, djupt passionerad kring bevarandet av den ”gamla” musiken, både genom insamlande, nedtecknande och i levande tradition spela låtarna som ni får lyssna till i denna föreställning. Vi möts i kärleken för folklig kultur, folkdräkter, folkmusik och berättelser om väsen och folktro med länken till vad det innebär att vara en del i traditionskedjan och dessutom kvinnlig spelman i mellankrigstid och tvättmaskinens intågande i det svenska folkhemmet. Musik och ord framförs av riksspelman Josefina Paulson med kandidatexamen i folkmusik vid kungliga musikhögskolan i Stockholm, med titeln världsmästare på nyckelharpor.

Köp biljetter

Kategorier: